Mi a Lumen?

Válasz:

A Lumen a fényáram mértékegysége, amelyet a fény erősségének mérésére használunk. Fontos megemlíteni, hogy a Watt fényerősség arány minden lámpatípusnál más és más.

Gondolj a lumenekre, úgy mint egy olyan mértékre, amely segítségedre lesz abban, hogy meghatározhasd milyen fényes egy lámpa. Lumens = Fény kibocsátás.

1.Lumen története

Mit jelent a lumen? Irány a kezdetek! A mértékegység feltalálása André-Eugène Blondel (született: 1863. augusztus 28., Chaumont, Franciaország – meghalt: 1938. november 15., Párizs) nevéhez fűződik, aki egy francia fizikus volt és az oszcillográf feltalálásáról és a fényerősség mérésére szolgáló fotometriai mértékegységek rendszerének kidolgozásáról volt ismert.

Blondel professzorit szerzett elektrotechnikából a párizsi School of Bridges and Highways Iskolájában és a School of Mines-ban. 1893-ban feltalálta az elektromágneses oszcillográfot, egy eszközt, amely lehetővé tette az elektrotechnikai kutatók számára az váltóáramok intenzitásának megfigyelését. 1894-ben javasolta a lumen és más új mérési egységeket a fotometriában való használatra, amelyek a méterre és a Violle-gyertyára épülnek. Rendszerét 1896-ban az International Electrical Congress jóváhagyta, és ma is csak kisebb módosításokkal használják.

2. Hétköznapi nyelven

Egyszerűen fogalmazva a lumenes (lm) a lámpa vagy fényforrás látható fényének teljes mennyiségét méri (a emberi szem számára). Tehát minél magasabb a fényerősség értéke, annál “fényesebbnek” tűnik a lámpa.

Mindannyian vásároltunk már korábban 50W vagy 60W hagyományos izzókat vagy reflektorokat, egy bizonyos fényerőszintet elvárva. Ez azonban hibásan az energiafogyasztást (Watt) kötötte össze a fénykibocsátással. Kizárólag az energiafogyasztás alapján nem fogod tudni megtippelni a lámpa fényerősségét, hiszen az minden lámpatípus esetében más és más.

Mutatjuk is az összehasonlító lumen watt táblázatot, hogy jobban megértsd a különbséget:

Fényáram220 lm400 lm700 lm900 lm1300 lm
Hagyományos izzó25W40W60W75W100W
Halogén18W28W42W53W70W
Kompakt fényforrás6W9W12W15W20W
Led4W6W8W10W15W

Példa: 400 lumen hány watt? – 6W a led lámpák esetében. Így működik a watt lumen átváltás.

Egyébként a watt lumen kalkulátort megtalálhatod a kapcsolat oldalunkon is.

Ahogy a fenti watt lumen fényerősség táblázat is remekül prezentálja, hogy a led segítségével nagyobb fényerősséget kapunk kevesebb energia (Watt) felhasználásával. Tehát az alacsony energiafogyasztású LED-lámpákkal sokkal kevesebb energiával lehet nagyobb fényerőt elérni. Például egy 6,5 W-os LED-lámpa hasonló fényerőt ad, mint egy 50W-os halogén izzó. Ez 87%-kal kevesebb energia azonos fénykibocsátáshoz! A LED használatakor több energia több fényerősséget eredményez összehasonlítva minden ismert lámpatípussal. Ráadásul kevesebb melegedést produkál. Mivel a technológia fejlődik, szinte magától értetődő módon egyre nagyobb erősséget tudunk egyre kisebb Watt energia felhasználásából előállítani. Tehát az energiafogyasztás használata a fényerő útmutatójaként már nem releváns. Pontosan ezért van komoly jelentősége a lumen watt átváltásnak.

Mi az a Lumen? Ismerd meg a fényáram mértékegységét 6 pontban
Mi az a Lumen? Ismerd meg a fényáram mértékegységét 6 pontban 6

Ahhoz, hogy elérjük egy 60W hagyományos izzó ugyanolyan fényerejét, körülbelül 800-850 fényerősségű LED lámpára lesz szükségünk. Az Integral LED lámpáknál a fényerősség mértékét világosan jelölik a csomagoláson és a lámpa alján. A csomagoláson konverziós útmutatót is találunk a “régi teljesítmények” szerint, például 11,5W LED = 60W hagyományos.

Watt Lumen – Lumen Watt: (lm/W) Ez az érték egy hasznos módja a világítástechnikai eszközök hatékonyságának mérésére. Mit is látunk itt? Mérjük a fényerősség teljes fénykibocsátást osztva a Watt teljesítményfelhasználásával. Gondolj erre egyszerűen úgy, mint az autóban már jól ismert km/liter fogyasztáshoz. Minél a magasabb lm/W annál magasabb hatékonyságot és alacsonyabb futási költséget jelent a hasonló, de kevésbé hatékony modellekhez képest.

3. Mi a hasznos lumen?

Az irányt nem követő égők, mint például a gömb-, golf- vagy gyertya alakúak esetén a teljes fényerősség kibocsátást minden irányban kiszámítják. A GU10 típusú reflektor fénye azonban több irányba is kisugároz, és a hasznosnál kevésbé fontos, szétszóródott fény is beleszámít a teljes fényerősség értékbe.

Annak érdekében, hogy az összehasonlítások igazságosabbak és egyszerűbbek legyenek, az Európai Unió nemrégiben bevezette a “hasznos lumen” értéket. Ez egy olyan mérés, amely a standardizált 90 fokos körben kibocsátott hasznos fény mennyiségét méri. Az előbb említett érték általában alacsonyabb a teljes lumen kibocsátásnál, de fontosabb egy reflektor típusú izzó esetében, ahol a hasznos fény előrefókuszált irányban van.

4. Hány lumen kell egy szobába?

Ez nyilván egy teljesen szubjektív kérdés és alapvetően a helyiség nagysága határozza meg. Egyes lámpáinknál külön fel is tüntetjük, hogy nagyságrendileg mekkora négyzetméterre ajánljuk az adott készüléket. Azonban itt egy kis segítség:

HelyiségLumen\Négyzetméter
Konyha300-400
Nappali400-500
Folyosó300
Hálószoba300-400
Dolgozószoba700-800
Fürdőszoba500-600
Olvasó Szoba400

A watt lumen táblázat után jöjjön valami más:) A fenti táblázat nagy segítségedre lehet, amikor az adott helyiségbe próbálsz megfelelő LED lámpát találni magadnak. A koncepció lényege az, hogy szobánként változó erősségű fényre van szükségünk, tehát több fényerősség esik egy adott négyzetméterre. A nappaliba értelemszerűen több fény kell, mint a hálószobába, vagy a folyosóra. A dolgozószoba szintén egy olyan helyiség, ahol érdemes minél erősebb fényforrást alkalmaznunk.

4. Kandela és Lumen – Mi a különbség?

Tehát már tudjuk, hogy minél magasabb a lumen, annál nagyobb a fényerősség. De mi a helyzet az irányított fénnyel?

Mi az a Lumen? Ismerd meg a fényáram mértékegységét 6 pontban
Mi az a Lumen? Ismerd meg a fényáram mértékegységét 6 pontban 7

A fényerősség és a kandela mindkét fényerő-mérő egység, de különböző aspektusokat mérnek a fényforrások esetében. Ahhoz, hogy megértsük a különbséget a lumen és a kandela között, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes világítóeszközt az irodába, vagy a munkahelyünkre. Továbbá mindenhova, ahol az irányított fényforrás kiemelkedő szerepet játszik. Sok esetben hallunk olyat, hogy egy adott világító eszköz kandela, vagy fényerősség mértékével reklámoznak. Azonban lehet, hogy ezek az adatok nem relevánsak a szükségleteinkhez. Lássuk miért:

5. A lumen és a kandela meghatározása

A lumen az adott világítóeszköz által kibocsátott összes fény mennyiségére utal, és L-ként jelöljük. Minél magasabb az értéke, annál nagyobb területet világít be a világítóeszköz. A kandela viszont az adott irányba bocsátott fény mennyiségére vonatkozik, és CD-ként jelöljük.

A fényerősség egysége viszont nem veszi figyelembe a sugárzási szögét vagy az adott világítóeszköz által kibocsátott fény divergenciáját. Az adott világítóeszköz kandela értéke azonban főként egy koncentrált fényvillanásra összpontosít. Például egy széles-sugárzási terjedelmű, normál fluoreszcens fényforrás 1 700 fényerősségű és 135 kandelás értékelést kaphat. De ha a fény az adott eszközből szűkül, és csak egy 20 fokos sugárban kell ragyognia, akkor a kandela értéke 18 000-re nő.

A kandela egy másik szó a gyertyaerőre. A gyertyaerő kifejezést 1948-ban felváltotta fel a kandela. Egy kandela kb. annyi fényt jelent, mint amit egy bizonyos méretű gyertya bocsát ki.

Tehát mi a különbség? Egyszerűen elmagyarázható az alábbi módon:

A zseblámpa magas kandelával rendelkezik, mert a fénye egyetlen pontba koncentrálódik. Tehát kvázi egy magas intenzitású sugárként egy irányba vetítődik. Amikor zseblámpát vásárolsz, ne aggódj a lumenes értéke miatt, mert csak egy nagyon kis területet fogsz világítani vele. Tehát ilyen szempontból számodra teljesen irreleváns, hogy mekkora a fényerősség értéke. Ebben az esetben neked a kandela érték lesz a mérvadó.

Másrészről pedig, az izzó vagy a fénycső alacsony kandelával rendelkezik, ámde magas a fényerősség értéke. Ez azért van, mert nagyobb mennyiségű fényt bocsát ki, amely egy nagyobb területre terjed, mint a zseblámpa. Ugyanez a helyzet a lámpákkal is.

Tehát miért fontos tudnod mi a különbség a két mértékegység között? – Ipari felhasználás esetén

A lumen és kandela közötti különbség ismerete segít kiválasztani az alkalmas világítóeszközt a vállalkozásod, vagy az otthonod számára. Vegyünk egy egyszerű példát: Szükséged van világításra az irodádban, hogy megvilágíts tetszőleges objektumokat adott területen. Ebben az esetben ugye a Lumen érték nem fontos, hiszen te a koncentrált világításra fogsz koncentrálni.

Másfelől: Szükséged van megfelelő fényre az előterekben és raktárakban, hogy az alkalmazottaid könnyedén mozogjanak. Ilyen esetekben a világítóeszköz lumenes értékére kell koncentrálnod.

Minél nagyobb a lumenes érték, annál több fényt bocsát ki az eszköz. Ezért nagyobb területekhez nagyobb lumenes értékre van szükség. Ugyanakkor, tegyük fel, hogy néhány kollégád például dolgozhat bonyolult eszközökkel, és közvetlenül azokra az objektumokra kell irányítani a fénycsóvát. Ilyen esetekben a kandela érték összehasonlítását követően érdemes elindulni a vásárlásnál. Ne engedd, hogy a kereskedő becsapjon, és egy drága, nagy lumenes értékű világítóeszközt vegyél, mert az nem biztos, hogy megfelel a vállalkozásod igényeinek.

Az ipari környezetben a világítóeszközök fényhatékonyságának mérésére mind a fényerősség, mind a kandela értékét használjuk. Az alábbi egyenlet nagyjából leírja a kandela és a lumenes közötti kapcsolatot:

6. Lumen és Lux – Mi a különbség?

Ha egy fényforrás egységesen sugároz ki egy kandela fényerősséget egy szteradián szögön keresztül, akkor a teljes látható fényáram, ami ebből az irányból jön, egy lumen (1 cd·1 sr = 1 lm) lesz. Más lehetőségként, ha egy izotróp 1 candela fényforrásból származó fényáramot számolunk, akkor pontosan 4π teljes fényáramot kapunk. Ha a fényforrást egy ideális abszorbens félhengerrel takarjuk, akkor csak a fényáram felét (2π) sugározza ki. Az érintetlen irányokban a fényerősség továbbra is egy candela marad.

Mi az a Lumen? Ismerd meg a fényáram mértékegységét 6 pontban
Mi az a Lumen? Ismerd meg a fényáram mértékegységét 6 pontban 8

A lumen egységet könnyedén lehet egy adott sugár vagy szög által tartalmazott összes látható fény mennyiségének vagy egy adott forrás által kibocsátott fénynek a mértékegységeként gondolni. Egy fényforrás által kibocsátott candela vagy lumen száma attól is függ, hogy milyen spektrumú a fényforrás, figyelembe véve az emberi szem által érzékelt fényesség függvényt.

A lux és a lumen közötti különbség az, hogy a lux figyelembe veszi azon területet, amelyre a fényáram kiterjed. Ha 1000 lument sugárzunk ki egy négyzetméteres területre, akkor 1000 lux fényesség világítja meg ezt a területet. Ha ugyanez az 1000 lumen tíz négyzetméterre oszlik el, akkor csak 100 lux fényesség világítja meg ezt a területet. Matematikailag, 1 lx = 1 lm/m2.

Ha egy fényforrás 1 watt fényt sugároz ki az emberi szem számára legérzékenyebb hullámhosszánál (a 555 nm hullámhosszon, az optikai spektrum zöld tartományában), akkor a fényáram 683 lumen lesz. Tehát egy lumen legalább 1/683 watt látható fényteljesítményt jelent a spektrum eloszlásától függően.

Ezért van az, hogy bár a hagyományos lámpák nagyobb Watt számmal rendelkeznek, mégsem tudnak magasabb Lumen fényerőt kibocsájtani a LED lámpákkal szemben.

Reméljük, hogy sikerült hasznos információkkal szolgálnunk a lámpák izgalmas világából. Amennyiben led lámpa érdekelne, itt tudod elérni a legnépszerűbb darabokat:

Vélemény, hozzászólás?

Mi is sütizünk! A weboldalunk Cookie-kat, úgynevezett sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében. Olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat, hogy megismerd, hogyan kezeljük adataidat!