A Kelvin (K) a világítástechnika világában azt jelenti, hogy a fényforrás hőmérséklete milyen hideg vagy meleg. A fényforrás Kelvin-értéke a lámpa vagy világítótest által kibocsátott fehérség árnyalatát jelzi. Gondoljunk arra, ahogy a nap színe változik, amint áthalad az égen. Reggel és este a nap narancssárga vagy rózsaszín, míg délben fehér vagy világoskék színű. Ezek a tulajdonságok megtalálhatók a lámpákban is, amelyeket Kelvinekben mérnek.

A világítás világában 2 000 K-től 8 000 K-ig terjedő színskálát használunk, a leggyakrabban használt 5 000 K-os értékkel. Egy színhőmérséklet sem feltétlenül jobb, mint a másik, de felhasználási szempontból különbözőek. Más és más munka vagy otthoni folyamatokban használjuk őket. A Kelvin-skálán a magasabb Kelvinekkel rendelkező fényforrások ‘hűvösebb’ megjelenést kölcsönöznek a világításnak. Ezenkívül színhőmérséklete közelebb áll a napfényhez. Ezt nevezzük hideg fehérnek. A skálán alacsonyabb kelvin szám pedig a meleg fehér színhőmérsékletet jelenti.

A meleg fehér és hideg fehér alkalmazása

Az átlagos ember számára az egyik legnehezebb dolog a fény színének értelmezése. Még bonyolultabbá válik az LED-lámpák esetén, mivel sokféle lehetőség közül tudunk válogatni. Ez jó, ugyanakkor sajnos könnyen össze lehet zavarodni a megfelelő színhőmérséklet kiválasztásban és ezáltal könnyen negatív tapasztalattal gazdagodhatunk a kiválasztás során.

A lakossági felhasználás esetén két féle fény létezik, a meleg és hideg fehér fény. Mivel nincsenek szabályok, a választás és az alkalmazás és az egyéni ízlés függvénye. A meleg fehér a lakásokban a legelterjedtebb választás, mivel a Kelvin skálán alacsonyabb (2700-3000K) színhőmérséklet ideális fény a meleg és barátságos hangulat kialakításához.

Természetesen ezek azok a helyek, ahol szívesen töltjük az időt barátokkal vagy családdal, hogy lazuljunk és pihenjünk. A nappali, az étkező és a hálószoba gyakori választások szoktak lenni a meleg fehér színek alkalmazására. Ennek az a oka, hogy a sárgásan világos fény lágyabb, melegebb és pihentetőbb hangulatot ad nyújt. Otthon nem feltétlen az erős fehér fény az, amire vágyunk, de persze annak is meg lehet a megfelelő helye. Gondoljunk például a dolgozószobára.

A hideg fehér fehér fény kifejezetten figyelemfelkeltő hatású. Ha szeretnéd elképzelni a legegyszerűbb, ha a gyorséttermi fényekre gondolsz. A Kelvin skála szerinti értékük magasabb a meleg fehérnél. (tehát magasabb hőmérsékletet jelent, de a fény mégis hidegebb) Ideális választás a modern és letisztult megjelenésű dolgozószobák, irodák és olyan helyiségek számára, ahol meg van az igény az erős fényre. Enyhén kékesszürke színe és élénk fehér ragyogása miatt energiát ad az otthoni tereknek. Ha produktivitásra és éberségre van szükség, például a garázsban és a konyhában, ezek a megfelelő fényforrások. Az orvosi intézmények és kereskedelmi üzletek esetében is ez a választott színhőmérséklet.

Tehát összefoglalva:

A fehér vagy világoskék árnyalatú fény ‘hidegnek’ számít, színhőmérsékletük 4 100 K és 6 500 K között helyezkedik el. A 6 500 K feletti fényforrások mélyebb kék árnyalatú fényt bocsátanak ki. Ezek a tartománybeli fények ideálisak ipari vagy kereskedelmi környezetekben, például gyártóüzemekben, raktárakban, nagy tornatermekben, sportpályákon és parkolóházakban. A 5 000 K-os vagy annál magasabb színhőmérsékletű LED-fények és fénycsövek különösen alkalmasak ilyen alkalmazásokra.

Paradox módon a Kelvin-skála alacsonyabb értékeinél, 2 000 K és 5 100 K között, a színhőmérséklet ‘melegebb’. Az otthonokban használt izzók és világítótestek általában a 2 000 K és 3 000 K tartományba esnek. Habár ezek a fények a Kelvin-skála alsó végén vannak, mégis fehérnek számítanak.

Amikor világítótermékeket vásárolunk fontos tudni, hogy mely színhőmérsékletek a legmegfelelőbbek bizonyos helyzetekre, környezetekre és alkalmazásokra, kezdve a Kelvin-skála magasabb, „hideg” végétől, majd lefelé haladva a „meleg” végéig.

6,500K – Nappali fény

A 6,500K-os tartományú fények feltűnően kék árnyalatúak, akár mély színnel is rendelkeznek, amelyek energetikus és éber érzetet keltenek. A színhőmérséklet ezen tartománya a nap által kibocsátott fényhez hasonló legközelebbi értékű, és ezek a fények ideálisak mezőgazdasági üzemekben.

5,000K – Világos fehér

A 5,000K-os tartományban a fények világos fehéret sugároznak, és élénknek és vibrálónak érződnek. Ezek a fények ideálisak raktárakban, ahol megfelelő megvilágítás szükséges, továbbá a dolgozók számára fontos a világos fény az elvégzendő feladatokhoz.

Kelvin - Mit jelent és mire használjuk?
Kelvin - Mit jelent és mire használjuk? 5

Sportpályákon és stadionokban, ahol az eseményeket néha televízióban közvetítik, és a tiszta, élénk fény szükségessége szintén meghatározó szempont. Találkozhatunk még vele kórházakban, fogorvosi és orvosi rendelőkben, ahol a tiszta, élénk megvilágítás elengedhetetlen a betegekkel kapcsolatos komoly feladatok elvégzéséhez az egészségügyi szakemberek számára.

Abban az esetben, ha lámpa vásárlás előtt állsz mindenképpen hasznos tudni, hogy melyik szín hőmérséklet milyen helyzetekben, környezetekben és alkalmazásokban működik a legjobban, kezdve a Kelvin skála magas, “hideg” végétől és dolgozva lefelé a “meleg” végéig.

4,100K – Hideg fehér

A hideg fehér színű világítás tisztának és fókuszáltnak hat. Ideális azoknak a helyszíneknek a részére ahol éles, precíz világításra van szükség, ilyenek például a garázsok és az élelmiszerboltok. Röviden szintén azokról a helyekről van szó, ahol fontos, hogy a megfelelő világítás biztosítsa a terület tisztaságát és munkavégzés biztonságát.

Kelvin - Mit jelent és mire használjuk?
Kelvin - Mit jelent és mire használjuk? 6

Az élelmiszerboltokban általában magasabb hőmérsékletű színű fényeket használnak, mint a kiskereskedelmi boltokban, hogy jobb környezetet teremtsenek az ügyfeleknek a címkék olvasásához. Ez a fajta világítás a csomagoláson lévő színek kiemelésével vonzóbbá teheti azokat a vásárlók számára.

3,500K – Semleges fehér

A meleg, semleges, fehér fények az irodai környezetekben és a kiskereskedelmi boltokban ajánlottak, elsősorban. Ez a színhőmérséklet a világítás elég világos ahhoz, hogy az irodai dolgozók pihentetően érezzék magukat, ugyanakkor elég éberek legyenek a munkafolyamatok végzéséhez. A kiskereskedelmi boltok általában melegfehér világítást használnak, mert az impozáns és barátságos az ügyfelek számára. A világítás a csomagoláson lévő címkéket is jól láthatóvá teszi.

3,000K – Lágyfehér

Ebben a színhőmérsékleti tartományban a lágyfehér színű fényeket használják leginkább, főként háztartásokban, különösen fürdőszobákban és konyhákban, ahol nem szükséges erős fény. Ez a fajta világítás nyugodt és meleg érzetet kelt. A fürdőszobákban nem szükséges a világosfehér fény, különösen, ha tükrök és üvegek vannak jelen, amelyek kellemetlen csillogást okozhatnak. A konyhák olyan helyek, ahol a család és barátok találkoznak, így a lágy és meleg fények hangulatos és barátságos légkört teremtenek.

2,700K – Melegfehér

Ebben a tartományban melegfehér színű fényeket használnak leggyakrabban, különösen a lakóterekben és hálószobákban, ahol az emberek általában pihenni szoktak. Intimitást, személyességet és meghitt érzést keltenek. Ideális lehet éttermek számára is. Különösen abban az esetben, ha meghitt hangulatot szeretnének teremteni a tulajdonosok az étkezés időtartama alatt a vendégeknek. A szállodák is általában ebben a színkörben használnak világítást, mert utánozzák a nappali fényt, ami szintén barátságos és meghitt légkört teremt.

Kelvin - Mit jelent és mire használjuk?
Kelvin - Mit jelent és mire használjuk? 7

Bármilyen világításra is van szükséged, nálunk garantáltan meg fogod találni a számodra tökéletes darabot. Lássuk miért:

Lámpa változtatható kelvin hőmérséklet számmal

A fenti cikkből már biztosan neked is feltűnt, hogy nem feltétlen van egyszerű dolgunk akkor, amikor megfelelő színhőmérsékletű lámpát keresünk. Különösen azért, mert egy bizonyos helyiségben is többféle hangulat lehet jelen, így nem tudjuk kategorikusan kijelenteni, hogy csak meleg fehér, vagy hideg fehér színű lámpát érdemes vásárolni az adott szobába. Pontosan ezért a lámpáink nagy részében változtatható a színhőmérséklet távirányító, vagy applikáció segítségével.

Hogyan működik a változtatható kelvin számú lámpa?

Gyakorlatilag a teljes kelvin skálát lefedve tudsz magadnak különböző színhőmérséklet profilokat beállítani. Ebből következően mindig az éppen aktuális hangulatodnak megfelelőt tudod használni. Olvasni szeretnél? Állíts be egy hidegebb színhőmérsékleti profilt egy gombnyomással! Baráti beszélgetések, közös családi étkezések? Egyszerűen csak beállítod az előre elmentett meleg fehér színprofilt. Ennyire egyszerű!

Vélemény, hozzászólás?