Napjainkban már számos világítás alternatívával találkozhatunk a piacon. Többféle szín, forma és technológia van jelen, tényleg azt mondhatjuk, hogy csak győzze az ember kiválogatni a számára tökéletes darabot. A ledet úgy ismertük meg, mint egy energiatakarékos és modern megoldását a mennyezeti világításnak. De honnan is ered a LED lámpa és tulajdonképpen mi is a története? Ismerd meg legújabb cikkünket, ahol belemerülünk a LED lámpa izgalmas világába.

LED vagy Világító Dióda?

Kevesen tudják, hogy a LED másik neve a világító dióda. Úgynevezett félvezető anyagból készült hatékony és modern fényforrás. A félvezető anyagot leginkább úgy tudnánk definiálni, hogy olyan anyagok, amelyek fajlagos ellenállása a vezetők és a szigetelők közé esik.

Közismertebb neve ezeknek a lámpáknak a LED, azaz angolul Light-Emitting Diode ( fényt kibocsájtó dióda ). A fényt kibocsájtó világító elem erőssége alapvetően a félvezető anyag összetételétől függ. A LED inkoherens, úgynevezett keskeny spektrumú fényt bocsájt ki. De hol is kezdődik a történelme? Hogyan alakult ki és kinek köszönhetjük a felfedezését.

A LED történeleme

A led lámpák története egészen a 1994-es évekig húzódik. Ekkor történt, hogy 3 bátor japán tudós (Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi ) feltalálta a kék fénnyel világító Ledet. Ezért a felfedezésért egyébként körülbelül 10 évvel később, 2014-ben Nobel díjjal is illették őket. Elsősorban azért is volt ennyire sikeres ez a világítási technológia, mert nem csak nagy fényerejű, energiatakarékos, de környezetbarát megoldás is volt, melynek köszönhetően alapjaiban sikerült megreformálni az akkori lámpákat.

Érdekesség, hogy  Henry Joseph Round már az 1907-es években felismerte a félvezetők elektrolumineszcenciáját. Természetesen ekkoriban még rendkívül kezdetleges felfedezésnek számított, hiszen tulajdonképpen csak a technológia és a módszertan működését sikerült megerősíteni, innen még hosszú út vezetett az első LED lámpákig. Henry tanulmányát 1927-ben publikálták, miután az oros tudós, Oleg Vladimirovich Losev mélyrehatóbban vizsgálni kezdte a felfedezést.

Természetesen a magyarok a LED születésénél is jelen voltak:  1939-ben Bay Zoltán és Szigeti György  tanulmányozta és kisérletezett ezzel a kezdetleges fényforással.

A Nagy Felfedezés

A LED tényleges felfedezése és az első led lámpa megalkotása Texas Instruments kutatóihoz kötődik. Itt is érdemes megemlíteni néhány érdekes részletet. A két kutató, James R. Biard és Gary Pittman bár lézer dióda fejlesztésén dolgozott és gyakorlatilag a véletlen műve volt, hogy megalkották az első infravörös fénytartományban működő fénykibocsájtó diódát, led lámpát. Alapvetően ez nevezhető az első áttörésnek, amely a mai modern LED lámpák megszületése felé haladt. A szilíciumot felváltották a vegyületfélvezetők – jelen esetben a gallium-arzenid –, illetve kidolgozásra került a dióda struktúra.

Bár alapvetően a Ledek működése ekkoriban még nem esett látható tartományba, de a jelenség fizikai része ismert volt. Meglepő, hogy a vörös ledet már követte a zöld led is, de még ekkoriban is csak laboratóriumi körülmények között volt használható.

A LED betörése a világítás piacára az 1970-es években történt meg és  Fairchild Semiconductors – nak köszönhetjük a tényleges tömeggyártás technológiájának feltalálását. A kezdetekben csak nagyon gyenge fényű ledeket tudtak értékesíteni. Továbbá még akkor sem tudták a fehér fényt “kikeverni” ledből, hiszen csak vörös és zöld színárnyalat volt elérhető. Ezt követte 1994-ben a Japánban kiállított első nagy teljesítményű LED dióda. Azért számít óriási felfedezésnek mert az első alkalommal sikerült a vörös, a zöld mellé a kék színt is előállítani. A három monokromatikus fényforrás segítségével pedig megoldható lett a fehér LED előállítása is.

Napjainkban már a kereskedelmi forgalomban lévő Led fényforrások teljesítménye könnyedén eléri, sőt túlszárnyalja a 100 Wattos határt is.

A LED lámpa előnyei

  • A LED világítás számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos fényforrásokkal szemben:
  • Energiatakarékos, amíg egy 60W-os LED izzó fogyasztása 10W vagy éppen az alatt alakul, addig egy hagyományos fényforrás minimum 15W-os fogyasztást tudhat magáénak.
  • Élettartama átlagosan 20.000 üzemóra, a hagyományos izzóké 1000 óra
  • A Kompakt csővel szoros ellentétben a LED azonnal teljes fénnyel világítás a felkapcsolást követően
  • Többféle színárnyalatban tudnak pompázni és ezzel igazi hangulatvilágítást tudunk alkotni az otthonunkban
  • Designos kialakításuknak köszönhetően sokkal hatékonyabban tudnak koncentrált fényforrást közvetíteni, szemben a hagyományos világítással.
  • A fényerőben is jelentős különbségeket tapasztalhatunk, míg a hagyományos 60W-os izzó 700-750 Lumennel világít, a ledek átlagosan 800 Lumennel világítanak adott kategóriában.
  • Különleges és egyedi formájú lámpákat alkothatunk az SMD LED chipeknek köszönhetően a határok szinte végtelenek.
  • Bútorokba is remekül elhelyezhetőek a ledek biztonságosan. Például egy franciaágynál.

Akkor miért nem vesz mindenki LED-et?

Nos a LED esetében azért mindenképpen számoljunk azzal, hogy drágább megvásárolni, mint egy hagyományos izzóval ellátott lámpát. Azonban ne felejtsük el, hogy az alacsony fogyasztásnak és a hosszú élettartamnak köszönhetően többszörösen behozza az árát.

LED LÁMPA NEKED

Vélemény, hozzászólás?