Színhőmérséklet a led lámpáknál. Legújabb cikkünkben bemutatjuk, hogy mit is jelent az “állítható színhőmérséklet” és miért jelent óriási kényelmet, ha távirányító segítségével változtathatod. Elsőként ismerjük meg, hogy pontosan mit is takar a kifejezés, mert sokkal átláthatóbb képet kaphatsz a különböző mennyezeti és fali lámpák típusairól.

A színhőmérséklet nem más, mint a látható fény tulajdonsága vagy jellegzetessége. Két fontos tényező határozza meg. Kissé szárazon fogalmazva annyit tesz , hogy a led lámpa által okozott színérzet és a feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet kombinációja. Míg régebben a hagyományos villanykörték esetében nem volt lehetőség a színhőmérséklet változtatására egy mennyezeti lámpa esetében, szerencsére napjainkban már van lehetőségünk a hangulatunkhoz megfelelőt beállítani, amikor csak éppen kedvünk tartja.

Egyszerűen fogalmazva pontosan azt takarja a fogalom, hogy milyennek látjuk az adott fényforrást. Ez lehet természetesen meleg, sárgás hatású, de ugyanakkor lehet hideg kékes hatású fény. Mindkét opciónak meg van a maga előnye és hátránya egyaránt.

Színhőmérséklet a fehér fény árnyalatinál

A nálunk kapható LED lámpák esetében alapvetően három féle színhőmérsékletet tudunk megkülönböztetni. Mindegyik típus a fehér fénynek valamilyen árnyalatát jelenti, amelyet azért, hogy pontosabb értéket tudjunk meghatározni a Kelvin mértékegységgel mérünk. Az egyik árnyalat nem más, mint a meleg fehér, mely nagyságrendileg 2700-3400 Kelvin-t jelent. A hideg fehér színhőmérséklet ezzel szemben a felső skála, tehát 5000+ Kelvin felett nevezhetünk valamilyen fényt hideg fehérnek. A kettő között pedig a naturális fehér szín helyezkedik el, amelyet középfehérnek is szokás nevezni. A középfehér körülbelül 3500-4900 Kelvin között határozható meg.

színhőmérséklet
Színhőmérséklet - Tisztázzuk a fogalmat 4 pontban 11

Hatása a LED lámpák esetében. Milyet érdemes választanod?

Kezdjük akkor az elején. Ahogy korábban már bemutattuk a különböző árnyalatok különböző hangulatot, stílust, fényt képviselnek. A meleg fehér színhőmérséklet kiváló hangulat világításnak és remekül használható egy esti olvasáshoz vagy pihenéshez egy pohár forró tea társaságában. A hideg fehér ezzel szemben már egy lényegesen “erősebb” árnyalat, amely munkához, tanuláshoz nyújt tökéletes fényforrást. Hideg fehér színekkel találkozhatunk irodában, gyorséttermekben és sok más helyen. Alapvetően ez az a szín, amely inkább kékes árnyalatú és kifejezetten éber állapotot idéz elő. Ebben az esetben mindenképpen az a cél, hogy minél erősebben világítson. A középfehér pedig leginkább úgy írható le egyszerűen, hogy az a színhőmérséklet, amelyet már megszokhattál a hagyományos lámpa izzóknál.

Minden opciónak meg van a maga sajátossága és hasznossága, csak éppen a szituáció dönti el, hogy milyet érdemes használnod. Pontosan ezért, nálunk a legtöbb lámpa megvásárolható változtatható színhőmérséklettel is, hogy tökéletes kényelmet kínáljunk neked.

Pontosan úgy, ahogy napfény színhőmérséklete is folyamatosan változik, neked is lehetőséged nyílik arra, hogy változtasd a lámpád fényét attól függően, hogy épp melyik árnyalat illik az adott hangulathoz. A hideg fehér sokak számára taszítónak hat, de egyszerűen csak azt jelzi, hogy egy kékesebb, erősebb fényárnyalatot kapunk, melyhez ugyanúgy tökéletesen hozzá tud szokni a szemünk. Gondoljunk csak bele, hogy nap sem süt mindig ugyanazzal az erősséggel, mégsem bántja a szemünket.

Érdekesség, hogy nap színhőmérséklete derült időben átlagosan 5600k, naplementekor akár 2500k is lehet. Nyílt tengeren akár elérheti egyes mérések szerint a 10.000-20.000k-t is. Azért, hogy egy kicsit könnyebben el tudd képzelni mit is jelent ez általában, íme néhány hétköznapi példa:

  • Gyertya: 1900 Kelvin
  • Hagyományos izzólámpa: 2800 Kelvin
  • Reggeli, délutáni napállás: 4800 Kelvin
  • Átlagos napfény, és vaku: 5600 Kelvin
  • Napos idő, árnyékban: 6000 Kelvin
  • Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 Kelvin
  • Borult, ködös idő: 10 000 Kelvin

A fenti példákból már könnyedén el tudod képzelni, hogy milyen csodálatos lehetőségeket hordoz magában egy állítható színhőmérsékletű LED lámpa, melyet mindig az éppen aktuális érzéshez, hangulathoz tudsz igazítani, tulajdonképpen csak egy gombnyomás segítségével.

Köszönjük, hogy elolvastad! Amennyiben bármi kérdésed felmerülne, keresd mindig segítőkész ügyfélszolgálatunkat, ahol készséggel állnak rendelkezésedre, bármilyen kérdésről is legyen szó. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen színhőmérséklet illene az otthonodba, egyszerűen csak választ a távirányítóval változtatható lámpát, vagy keress meg minket és segítünk Neked:)

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a színhőmérséklet sokkal fontosabb és meghatározóbb, mint azt elsőre gondolnánk. Ráadásul egy igazán izgalmas és érdekes oldala az otthon világításnak. Hatással van a hangulatunkra, közérzetünkre, hatékonyságunkra, tehát érdemes fokozott figyelmet szentelnünk neki a lámpa választás alkalmával.

A legjobb, ha a változtatható színhőmérsékletű verziót választjuk, hiszen azzal garantáltan nem tudunk mellé lőni. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre pedig törekedjünk az azonos árnyalat kiválasztására.

Színhőmérséklet pszichológiai hatásai

Már hosszú évek óta kutatják a színhőmérséklet emberre gyakorolt hatásait. Az biztos, hogy hatással van a közérzetünkre, a koncentrációnkra és a hangulatunkra egyaránt. A meleg fény nyugtató, ellazító hatású, míg a hideg fény stimuláló, serkentő hatást gyakorol ránk. Érdekesség, hogy pont ezen a gondolatmeneten felbuzdulva sok gyorsétteremnél a hideg fehér színhőmérsékletű lámpát preferálják. Egyrészt azért, mert alapvetően sokkal tisztább érzetet kelt, másrészt azért, hogy minél gyorsabban befejezzék az evést és átadják más vendégeknek.

Ezzel szemben persze felhozhatjuk a klasszikus, vagy akár az exkluzív éttermeket, ahol a cél az, hogy minél tovább maradjon a vásárló és minél többet költsön. Ilyen esetekben szokták a meleg fehér színhőmérsékletet alkalmazni.

Érdekesség, hogy az ipari környezetben szintén hideg fehér színhőmérséklettel dolgoznak. Bizonyított tény, hogy a nagyobb színhőmérsékletű fényforrások esetén a teljesítmény növelhető. Ezért találkozhatunk a nagyobb gyárakban, ipari egységekben magas színhőmérsékletű világítással.

Tehát alapvetően jól látható, hogy a megfelelő színhőmérséklet kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, de mindenképpen meg kell fontolnunk a választást. Az biztos, hogy többféle különböző színhőmérsékletű lámpát nem szabad egy helyiségben elhelyeznünk. Mindig törekedjünk rá, hogy azonosat válasszunk ki magunknak. Kivételt képez ez alól, ha olyan helyiségben vannak elhelyezve, ahol nincs közvetlen rálátásunk minden egyes fényforrásra. Persze ettől függetlenül is érdemes elgondolkoznunk rajta, hogy inkább a hasonló, egységes fény kialakítására koncentráljunk.

Köszönjük, hogy elolvastad és reméljük, hogy sikerült inspirálnunk és bemutatnunk a lámpák színhőmérsékletének izgalmas világát.

A teljesség igénye nélkül, ajánljuk szíves figyelmedbe gyönyörű LED lámpáinkat, melyeknél a színhőrméséklet könnyedén és gyorsan változtatható:

Vélemény, hozzászólás?