Lumen watt, melyik fogalom, mit jelent? Legújabb cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes kiszámolnod a lámpa fényerősségét és azt is, hogyan kell szemlélni a LED teljesítményét. A kérdés érdekessége, hogy valójában, ha csak a Wattból indulunk ki és annak mértékéből, akkor egyszerűen megállapíthatjuk, hogy gyenge a ledes lámpák fényerőssége. Azonban a valóság itt is mást mutat és hamarosan bebizonyítjuk, hogy miért. Elsőként ismerkedjünk meg a két fogalommal.

Watt

A Watt segítségével tudjuk mérni az elektromos energiát. Röviden így tudnánk körbeírni a jelentését. Hosszabban pedig ismerkedjünk meg feltalálójával, James Watt-al. 1736 január 19-én született Skóciában. Az első műhelye megnyitása után, barátja Robinson professzor megbízta, hogy kezdjen el gőzzel kísérletezni. Érdekesség, hogy korábban még egyetlen gőzgépet sem látott, mégis megkísérelt egy gőzgép-modellt szerkeszteni. Ennek a folyamatnak a során sikerült feltalálnia, hogyan tudjuk mérni az elektromos energia mértékét.

Mértékegységként 1889-ben fogadták el a Wattot a British Association for the Advancement of Science (Brit társaság a tudomány fejlesztéséért) második kongresszusán és azóta is használjuk napjainkban.

Lumen watt – Miért csalóka?

Amikor egy lámpa esetében Wattról, azaz teljesítményről beszélünk, akkor ne úgy gondolj rá, hogy minél magasabb ez az érték, annál nagyobb lesz a lámpa fényereje. A Watt alapvetően azt jelöli, hogy az adott fényforrás mennyi energiát használ fel. A hagyományos lámpák esetében még mérvadó szám volt és jogos volt a következtetés, hogy minél több energiát vesz fel valami, annál nagyobb energiát ad át. Ez az állítás viszont nem teljesen igaz.

A led lámpák különlegessége és egyben legnagyobb előnye, hogy lényegesen kevesebb energiát vesz fel, ugyanakkor sokkal hatékonyabban világít. Tehát önmagában, ha csak azt nézed, hogy mennyire magas a watt értéke egy lámpánál és éppen egy hagyományos lámpát hasonlítasz össze egy LED technológiás termékkel könnyen arra a téves következtetésre juthatsz, hogy a lumen watt értéket kizárólag utóbbi alapján határozod meg. Egyszerűen azt mondod, hogy annak van nagyobb fényereje, amelyik nagyobb teljesítmény felvételére képes. Ez pedig egy merőben téves következtetés lenne.

Azért, hogy kiszámítsuk, hogy pontosan mekkora fényerő leadására képes a lámpatest a Lumen mértékegységét hívjuk segítségül.

Lumen

A lumen watt kérdés sarkallatos eleme, hogy megértsük a teljesítmény és a fényerősség közti különbséget. Az izzólámpák esetében rendkívül egyszerű volt, hiszen csak annyit kellett tudnunk, hogy hány wattos és máris meg tudtuk tippelni a prognosztizálható fényerősséget. Azonban a led lámpák esetében ez nem így működik.

A fényforrások a villamos energiát alakítják át fényenergiává. Ebből következően pedig az adott időegység alatt kibocsájtott fényenergia már egy mérhető teljesítmény érték. A fényáram, tehát a fényforrásra jellemző adat, amit általában minden csomagoláson megtalálunk.

Sokszor beszélünk arról, hogy milyen energiatakarékos a led, de szeretnénk megmutatni neked egy táblázaton keresztül, hogy mennyire eltérő értékekről is beszélünk valójában.

Fényáram220 lm400 lm700 lm900 lm1300 lm
Hagyományos izzó25W40W60W75W100W
Halogén18W28W42W53W70W
Kompakt fényforrás6W9W12W15W20W
Led4W6W8W10W15W

A fenti táblázatból jól látható, hogy a led lényegesen nagyobb fényenergiát képes előállítani, mint a hagyományos vagy kompakt fényforrások. Pontosan ezért ajánljuk mindig a led technológiás lámpákat. Bár első befektetésre nagyobb költség, mint a hagyományos lámpák, de a hosszútávú használatnak köszönhetően lényegesen kevesebbet fogyaszt, ezért összességében jobban járunk fel energiafelhasználási szempontból.

lumen watt
Lumen watt - Így határozd meg a led fényerősségét 11

Watt lumen kérdés

A fenti információkból is látható, hogy valójában nem is olyan egyszerű ez a kérdés, mint gondolnánk. A modern lámpáknál már érdemes a fényáram értékére koncentrálni, ha szeretnénk megállapítani a lámpa fényerejét. Mindazonáltal a fenti táblázat segítség lehet mindenkinek, aki szeretne pontosabb értéket kapni a rendelkezésre álló Watt adatok alapján. Persze a fenti táblázat sem betonpontos, hiszen minden lámpa más és más, de segítségével már könnyedén meg tudod határozni a lámpa fényerejét.

Tehát a watt lumen a lámpák esetében teljesen mást jelent és fontos, hogy vásárlás előtt tisztában legyél a különbségekkel. A nálunk vásárolható lámpák túlnyomó többsége LED, ezért a watt értékhez minden esetben magasabb lumen érték kapcsolódik. Ha szükséges, nyugodtan térj vissza ehhez a táblázathoz, hogy jobban eligazodj a fényerősség izgalmas világában.

Végezetül pedig néhány különleges led lámpa, melyeket extra energiatakarékos technológiával és országos kiszállítással kínálunk neked.

Vélemény, hozzászólás?